Mușchi file țărănesc în sos fin de ciuperci de pădure și ierburi aromate, cu piure de cartofi și sote de praz
De vorba cu bucatarul
Ianuarie 23, 2023
Ingrediente pentru 8 persoane:
8 bucăți (250-300 g/buc) de Mușchi file țărănesc de la Moldova în Bucate
1,2 kg de ciuperci de pădure
2 cepe mari
2 morcovi mari
2 fire de praz mediu
2 rădăcini de pătrunjel
1 căpățână de usturoi
2 căni de vin alb sec
2 căni de supă de pasăre sau de vită
1 crenguță de salvie
1 crenguță de rozmarin
1 legătură pătrunjel verde, tocat
150 ml de ulei de floarea soarelui
1 lingură de sare
2 lingurițe de piper negru
6 cartofi tăiați în felii groase
2 linguri de unt
Mod de preparare:
Rumeniți bucățile de mușchi file cu puțin ulei, într-o cratiță înaltă, potrivită pentru cuptor, apoi scoateți-le pe o tavă caldă. În locul bucăților de mușchi adăugați zarzavatul tocat și sotați-l timp de 6-7 minute, amestecând mereu. După ce legumele s-au rumenit, adăugați și ciupercile împreună cu usturoiul, continuând încă 5-6 minute, după care adăugați, pe rând, vinul și supa. Fierbeți sosul timp de 10-12 minute, apoi adaugați bucățile de mușchi rumene, salvia și rozmarinul marunțite și condimentele.
Încingeți cuptorul la temperatura de 160°C. După ce ați adăugat bucățile de mușchi, acoperiți cratița cu capac și băgați-o în cuptor. Coaceți preparatul timp de 1-1 ½ ore, până când bucățile de mușchi sunt fragede și sosul a scăzut puțin, apoi adăugați pătrunjelul tocat.
Frigeți fâșiile de praz rămase și amestecați-le cu un piure de cartofi.
Serviţi bucățile de mușchi așezate pe piure de cartofi și acoperite cu sosul de ciuperci de pădure.